• U bevindt zich hier:  
  • Start
  • Nieuws
  • Verstilde Verhalen - Het geheim van de psychiatrische kliniek in Wagenborgen
Het geheim van de psychiatrische kliniek in Wagenborgen

Twee minuten stil. Anne Koopmans uit Wagenborgen denkt tijdens die twee minuten elk jaar aan Betje Stoppelman en haar zus Sientje, aan Heintje Levie en Heiman Aptroot. Vier Joodse mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de psychiatrische kliniek Groot Bronswijk in Groningen verblijven. Zij worden echter niet genoemd in het verslag van de inrichting.

Voor de elfde aflevering van ‘Verstilde Verhalen’ is Marsha Walraven uit Duiven in het verhaal van de kliniek en de vier Joden gedoken. Samen met Anne Koopmans en historicus René Schuurmans heeft zij de archieven bekeken en een reconstructie gemaakt van het verhaal rond deze vier mensen, die in 1943 vanuit de kliniek naar Westerbork moesten en uiteindelijk in Sobibor om het leven kwamen.

Het monument voor Betje, Sientje, Heintje en Levie is slechts een van de ruim 4.000 oorlogsmonumenten in Nederland. Samen met Ida Albertsboer en Eelco Walraven maakt Marsha Walraven de podcast ‘Verstilde Verhalen’, waarin de verhalen achter twaalf van deze gedenktekens worden verteld.

Het verhaal hoor je in de podcast ‘Het geheim van de psychiatrische kliniek’.

foto Eelco Walraven

Geen reacties voor “Verstilde Verhalen - Het geheim van de psychiatrische kliniek in Wagenborgen”

Visserlaan 9
6921 WZ Duiven


mail@duivenonline.nl

DuivenOnline is een platform om mensen met elkaar in contact te brengen. Het is ontwikkeld door Happy Hippo Websites (onderdeel van Walraven WebWerk).

Deze website is nog in ontwikkeling. Gaat er iets niet goed of ziet u wat raars meld het ons, dan kunnen we er naar kijken.

Top