• U bevindt zich hier:  
  • Start
  • Nieuws
  • Verstilde Verhalen - De zwijgende held van Megchelen
Verstilde Verhalen - De zwijgende held van Megchelen

5 mei is in Nederland de dag dat de bevrijding wordt gevierd, maar de feitelijke capitulatie van het Duitse leger vond plaats op 4 mei 1945 om 18.30 uur. De Duitse admiraal Von Friedeburg tekende op dat moment in het hoofdkwartier van veldmaarschalk Montgomery op de Lüneburger Heide voor de overgave. Het betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog en dus ook van de zware gevechten die Nederland al maanden in de greep hield.

Voor sommigen kwam de bevrijding al eerder, zoals voor de mannen die te werk waren gesteld in Kamp Rees, net over de grens bij Megchelen. De geallieerden namen dat kamp op 25 maart 1945 in en troffen daar onbeschrijfelijke ellende aan. Het was daar zo mensonterend dat inwoners van de kleine gemeenschap net over de grens al vanaf eind december ’s nachts naar het werkkamp gingen om mensen te bevrijden.

“Het begon met twee mannen die zelf zijn gevlucht en op goed geluk bij een boerderij hebben aangeklopt”, vertelt Eelco Walraven, maker van de podcast Verstilde Verhalen. “Zij hadden geluk. De man die open deed was niet bang en nadat hij de verhalen over het kamp had gehoord, heeft hij eerst samen met zijn broer en later met andere mensen uit het dorp vele acties op touw gezet om zo veel mogelijk dwangarbeiders uit dat kamp te halen.”

Het verhaal van Jan Venhorst, de man die opendeed, wordt verteld in ‘De zwijgende held van Megchelen’.

 

‘Verstilde Verhalen’ is gemaakt door Marsha Walraven, Ida Albertsboer en Eelco Walraven.

foto Eelco Walraven

Geen reacties voor “Verstilde Verhalen - De zwijgende held van Megchelen”

Visserlaan 9
6921 WZ Duiven


mail@duivenonline.nl

DuivenOnline is een platform om mensen met elkaar in contact te brengen. Het is ontwikkeld door Happy Hippo Websites (onderdeel van Walraven WebWerk).

Deze website is nog in ontwikkeling. Gaat er iets niet goed of ziet u wat raars meld het ons, dan kunnen we er naar kijken.

Top