• U bevindt zich hier:  
  • Start
  • Nieuws
  • MAX-podcast Verstilde Verhalen volledig online
Verstilde Verhalen Duivense journalisten maken podcast over oorlogsmonumenten

Duivense journalisten Marsha Walraven en Eelco Walraven maken samen met Ida Albertsboer podcast over oorlogsmonumenten. De podcast Verstilde Verhalen staat nu in zijn geheel online.

De podcast telt twaalf afleveringen, waarin de verhalen achter oorlogsmonumenten centraal staan. Verstilde Verhalen is gemaakt door Ida Albertsboer en de Duivense journalisten Marsha Walraven en Eelco Walraven. De MAX/NPO Radio 1-podcast is inmiddels meer dan 45.000 keer beluisterd en is te vinden op nporadio1.nl, bij MAXvandaag en de bekende streamingdiensten.

Verstilde Verhalen maakt de oorlog tastbaar. Feiten worden in een ander perspectief gezet, doordat kleine en persoonlijke verhalen een podium krijgen. Met nabestaanden, getuigen en mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming of het onderhoud van het monument. De twaalfdelige serie tekent verhalen op uit alle hoeken van het land.

Een greep uit de podcast serie:

Megchelen – De Zwijgende Held van Megchelen
In Megchelen, een dorp in de Gelderse achterhoek, staat een monument waarop mannen en vrouwen te zien zijn die zwakke mensen in veiligheid proberen te brengen. Het beeld eert de onbaatzuchtige mensen uit Megchelen die de ontsnapte dwangarbeiders uit concentratiekamp Rees hebben geholpen. De ontsnapten, ongeveer 1700 dwangarbeiders, werden in Megchelen opgevangen en verzorgd van november 1944 tot maart 1945.

Deze aflevering gaat over Jan Venhorst, de eigenaar van een boerderij waar de eerste twee ontsnapte dwangarbeiders aanklopte. Toen hij hoorde in welke barre omstandigheden zij leefde, heeft hij samen met zijn broer een actie op touw gezet om de mensen daar te bevrijden. Venhorst heeft nooit over die tijd gesproken. In Verstilde Verhalen schetsen onder anderen zijn kinderen een beeld van die zwijgzame held.

Deventer – Het Twentol monument

Deze aflevering van Verstilde Verhalen vertelt het dramatische verhaal van verzetsvrouw Corry Bosch in Deventer. Een uur voor de bevrijding van Deventer is Corry, samen met vier leden van de verzetsgroep waar zij in zat, gefusilleerd. Het zesde lid was al eerder omgekomen in een brand in de Twentol-oliefabriek, waar de verzetsgroep zich schuil hield. In de aflevering zijn diverse neven van Corry te horen. Ze vertellen over hun tante, hoe ze in het verzet kwam en wat voor vrouw het was. Ook wordt er ingegaan op hoe Deventer de bevrijding beleefde, terwijl de lijken van de verzetsgroep door de stad naar de kerk werden gedragen in het feestgedruis.

Ook wordt de zoektocht gestart naar het zevende lid van de verzetsgroep. Hij is de dans ontsprongen, maar waarheen en wat was zijn rol? Sinds het moment van zijn verdwijning heeft niemand ooit nog contact met hem gehad, laat staan over wat er nou precies is gebeurd. In Verstilde Verhalen is voor het eerst te horen waar dit zevende lid is gebleven. En op het Twentol monument staat ook, als enige in Nederland, een Duitse naam. Wat doet deze naam daar?

Hilversum – Het onbekende verhaal van Juf Ada van Keulen

Elke stad heeft wel een verzetsheldenbuurt, zo ook Hilversum. 25 mannen worden in Hilversum Noord geëerd met een straatnaam voor hun rol in het verzet tegen de Duitse bezetting van Nederland. Maar dat is niet het enige, zo heeft verzetsheld Kik ten Boom in de Ten Boomstraat ook nog een monument en staat zijn naam op een plaquette in het Raadhuis.

Ten Boom was actief in de padvinderij én het landelijke verzet. De makers van Verstilde Verhalen komen erachter dat de lagere schooljuf van één van de verzetshelden óók bij de padvinderij actief was. Deze schooljuf werkte bovendien ook als koerierster voor het verzet. Juf Ada van Keulen van de Calvijnschool (nu Het Kruispunt) in Hilversum overleed tien jaar geleden, zonder haar leerlingen ooit iets over haar verzetswerk te vertellen.

Ada van Keuken en Kik ten Boom lijken op alle gronden een link te hebben, in deze aflevering van Verstilde Verhalen wordt naar deze link gezocht. Ook wordt de vraag gesteld: Waarom kreeg Ten Boom een monument, maar Juf van Keulen niet?

Verstilde Verhalen (12 afleveringen)
https://www.maxvandaag.nl/zoeken/verstilde+verhalen
https://www.nporadio1.nl/podcasts/verstilde-verhalen

NPO Radio 1-app en de bekende streamingsdiensten
Spotify

Geen reacties voor “MAX-podcast Verstilde Verhalen volledig online”

Visserlaan 9
6921 WZ Duiven


mail@duivenonline.nl

DuivenOnline is een platform om mensen met elkaar in contact te brengen. Het is ontwikkeld door Happy Hippo Websites (onderdeel van Walraven WebWerk).

Deze website is nog in ontwikkeling. Gaat er iets niet goed of ziet u wat raars meld het ons, dan kunnen we er naar kijken.

Top