Wonen in onze mooie gemeente

Het afgelopen anderhalf jaar heb ik u in mijn blogs een inkijk gegeven in het leven wat ik leidde ten tijde van de corona-pandemie. Nu weet ik ook wel dat deze pandemie nog lang niet voorbij is, maar het einde van de beperkingen is wel in zicht. Daarnaast ben ik twee keer gevaccineerd, dus het enge buiten wordt iedere dag iets minder eng.

Omdat ik aardig wat positieve reactie op mijn blogs heb gekregen, wil ik hier dan ook zeker meer doorgaan. Alleen dan niet meer over corona, maar over andere dingen die ik mee maak of waar ik mee bezig ben, als dorps-politicus, uniek sporter, of gewoon als inwoner van dit prachtige dorp.

Blog: Wonen in onze mooie gemeente

Ik denk dat ik wel mag stellen dat nagenoeg iedereen het lied “Het Dorp” van Wim Sonneveld kent. Een lied over het terugdenken aan vroeger, toen alles mooier en beter was, tenminste dat vond Wim Sonneveld.
Ik kan me zo voorstellen dat het beeld wat in dit nummer geschetst wordt ook op Duiven van toepassing zou kunnen zijn geweest. Duiven in de eerste helft van de vorige eeuw had wellicht ook een raadhuis met een pomp ervoor en een zandweg tussen koren door.

Hoe anders is dat nu. Aan het eind van de vorige eeuw verrezen in Duiven een veelvoud aan nieuwbouwwoningen. Het boerendorp veranderde in een gemeente van vooral tweeverdieners. Forenzen, die ‘s ochtends het dorp uitgaan om naar het werk buiten de woonplaats te gaan en’s avonds moe, maar voldaan thuis komen, de warme hap naar binnen schuiven, op de bank ploffen en dat alle werkdagen van de week. In het weekend gaan ze naar één van de vele sportverenigingen, doen ze boodschappen en voor je het weet is het weer maandag.

Twee decennia gingen voorbij, de forenzen werden ouder, kregen kinderen, er ontstond woningnood en dus staat ook onze gemeente, net als vele andere gemeenten in Nederland, aan de vooravond van 1...2...misschien wel 3 nieuwbouwwijken. Welke het uiteindelijk wordt of misschien wel alle drie is aan de gemeenteraad van Duiven, die neemt hierover morgen een besluit.
Bij het onderwerp wonen, heeft iedereen een mening. En dat is ook ons goed recht als Nederlanders. We verzetten ons tegen aantasting van het uitzicht, aantasting van het dorpse karakter, het verdwijnen van het prachtige landschap en alles wat er tussen zit, met hand en tand. Zo zijn wij. En toch moet de gemeenteraad morgen een besluit nemen. Een besluit dat geen winnaars kent, of misschien toch een paar de jongeren, ouderen, eenpersoonshuishoudens en mensen met een beperking die eindelijk een kans krijgen om ook in deze prachtige gemeente te komen wonen.

Ik zit morgen op de digitale tribune, om van “dichtbij” te zien hoe ons mooie Duiven er over laten we zeggen 5 jaar uit ziet. Kijkt u met me mee?

Als u op de digitale tribune van de vergadering van de gemeenteraad van Duiven wil zitten, klik dan op deze link: Vergadering Gemeenteraad Duiven bijwonen

Visserlaan 9
6921 WZ Duiven


mail@duivenonline.nl

DuivenOnline is een platform om mensen met elkaar in contact te brengen. Het is ontwikkeld door Happy Hippo Websites (onderdeel van Walraven WebWerk).

Deze website is nog in ontwikkeling. Gaat er iets niet goed of ziet u wat raars meld het ons, dan kunnen we er naar kijken.

Top