• U bevindt zich hier:  
  • Start
  • Blogs
  • Mathieu's blog
  • Thuiszitten voor je eigen veiligheid wil niet zeggen dat je hoeft te vereenzamen
Thuiszitten voor je eigen veiligheid wil niet zeggen dat je hoeft te vereenzamen

Werkend Nederland wordt al enige tijd geconfronteerd met thuis werken. Maar een grote groep mensen zat al thuis na de eerste maatregelen omtrent het coronavirus. Voor hun eigen veiligheid, omdat ze tot de groep kwetsbare van de samenleving horen en ziek worden door het coronavirus verregaande consequenties heeft.

Zo ook voor Mathieu Maanders, een 43-jarige Duivenaar, die sinds zijn geboorte lijdt aan een progressieve spierziekte. Door zijn ziekte heeft hij een verlies aan spierkracht en nog slechts 40% longcapaciteit. Hij is hierdoor gebonden aan een elektrische rolstoel.

Voor de uitbraak van het coronavirus stond Mathieu volop in het leven. Zo is hij als politicus actief in zijn gemeente, is hij ambassadeur van de landelijke organisatie Uniek Sporten én vertegenwoordigt hij gehandicapte reizigers in overleggen met de provincie Gelderland.

De uitbraak van het coronavirus zorgde voor Mathieu voor een rigoureuze omslag. “De uitbraak van het coronavirus zorgde er in ieder geval voor dat ik voor mijn eigen veiligheid heb gekozen en voornamelijk binnenshuis ben. Ook heb ik wat afstand genomen van de bezigheden die ik had. Fysiek is mijn wereld een stuk kleiner geworden, maar door gebruik van mijn iPad en computer bereik ik veel meer mensen.”, vertelt Mathieu.

Op de vraag of hij helemaal niet meer buiten komt, antwoord hij ”Ik zal eerlijk bekennen dat de eerste dagen de muren echt op mij afkwamen. Ik moest dan even een ommetje maken, waarbij ik iedereen ontweek en van een grote afstand zwaaide naar vrienden en kennissen. Dit doe ik nu elke dag om ook te genieten van de lente en de broodnodige frisse lucht op te snuiven, maar wel met een grote boog om alles en iedereen heen.”.

Mathieu koos voor zijn eigen veiligheid om zich terug te trekken uit het actieve leven dat hij had, maar leidt hij nu niet een eenzamer leven dan voor de uitbraak? “Nee, zeker niet.” antwoord Mathieu”. “Ondanks mijn fysieke beperkingen, heb ik een groot netwerk opgebouwd. Dat komt me
nu goed van pas. Zowel doordat ik politiek actief ben, mijn ambassadeurschap en het vertegenwoordigen van de gehandicapte reiziger heb ik veel contacten. Deze contacten verlopen nu veelal via videobellen. Het is allemaal even anders en even wennen. Door mijn eigen ervaringen vermoedde ik dat meer mensen, die zichzelf ‘huisarrest’ opgelegd hebben of hebben gekregen, zich even geen raad wisten over hoe ze met de nieuwe situatie om wisten te gaan.”.

Heb je iets met dit vermoeden gedaan? “Ja, zeker” zegt Mathieu glimlachend om daarna een serieus gezicht te trekken. ”Kijk, ik ervaarde problemen en dit heb ik gedeeld met mijn kennissenkring, waarbij ik aan heb gegeven dat als dat voor mij van toepassing is, dat dat ongetwijfeld voor meer mensen ook zo zou zijn. De oplossing moest iets zijn wat via digitale weg tot stand kon komen. Zo kwam ik na gesprekken met Jasper Walraven uit op een website met een forum. Zijn vrouw, Rachel Walraven van Walraven WebWerk, heeft daarna belangeloos de website gebouwd. Het begon met een website waar het nieuws over het coronavirus en de richtlijnen die het RIVM opstond. Daarna kwam het forum erbij, zodat mensen met elkaar kunnen communiceren. Dat sociale aspect is waanzinnig belangrijk.”.

Mathieu vertelt verder “Nadat de website opgebouwd was, is er ook een Facebook groep DuivenOnline gestart. Dit is gebeurd om meer mensen te bereiken en dat is gelukt. De groep heeft meer dan 200 leden uit de gemeente Duiven en iedere dag wordt de website ook goed bekeken door zo’n 100 bezoekers.

De coronapandemie raakt naast de landelijke en wereldwijde economie,  ook de lokale ondernemers in Duiven. Winkels moeten door de strenger worden maatregelen sluiten of krijgen minder klanten.

“Het is treurig als je op Facebook leest dat een winkel of restaurant van wege de maatregelen moetsluiten, dan weet je dat die mensen het heel moeilijk krijgen. Gelukkig hebben Rachel en Jasper daar een oplossing voor kunnen vinden door een webshop toe te voegen aan de website. Hierdoor kunnen de Duivense winkels alsnog open zijn en kunnen ze hun klanten op een digitale wijze bedienen. De winkel kan via de webshop hun producten aanprijzen en zonder dat wij er tussen zitten, met hun klanten afspraken maken over betalen, bezorgen, afhalen, etc. Alle Duivense ondernemers kunnen hier gebruik van maken.”, aldus Mathieu.

Blijft het bij deze ontwikkelingen? “Rachel, Jasper en ik blijven druk doende om nog meer nuttige oplossingen te bieden om mensen met elkaar in contact te brengen. Het antwoord op je vraag is eigenlijk ‘Nee’. Samen met elkaar komen we vast en zeker ook deze crisis door.”, besluit Mathieu.

Mathieu kwam door de uitbraak van het coronavirus thuis te zitten, de muren kwamen zelfs op hem af. Door zijn netwerk en de problemen waar hij zelf tegen aanliep aan te pakken en met oplossingen te komen creëerde hij een online plek (www.duivenonline.nl). Op deze plek kunnen mensen met elkaar in contact komen, maar ook de lokale ondernemers ondersteunen. Mathieu is door zijn zelf opgelegde ‘huisarrest’ niet eenzamer geworden. Hij heeft misschien wel meer contacten en is zelfs actiever dan voor de uitbraak.

Visserlaan 9
6921 WZ Duiven


mail@duivenonline.nl

DuivenOnline is een platform om mensen met elkaar in contact te brengen. Het is ontwikkeld door Happy Hippo Websites (onderdeel van Walraven WebWerk).

Deze website is nog in ontwikkeling. Gaat er iets niet goed of ziet u wat raars meld het ons, dan kunnen we er naar kijken.

Top