Met stomheid geslagen

Ik wilde een artikel schrijven wat een keer niet over corona ging, mijn begin was als volgt...

De processierups is er weer, de buxusmot is weer gesignaleerd en deze zonnige dagen met veel wind zorgen voor het nodige hooikoorts-nieuws. De buxusmot en de processierups waren de “trends” van vorig jaar…​”, maar daar stopt het want mijn aandacht werd gevraagd voor zaken die op dit moment in de samenleving spelen. Helaas is dat wel gerelateerd aan corona en in het bijzonder met de persconferentie van afgelopen dinsdag.

Het valt mij op dat mensen selectief luisteren naar de woorden van Rutte. We horen wat we willen horen. Ik begrijp dat tot op zekere hoogte. Ik begrijp het, maar of ik het verstandig vindt, is iets anders.
Ik hoor: “We hebben met het RIVM gesproken en we mogen weer open…” “U kunt gewoon komen werken, want we hebben handgel bij de deur staan” en “We gaan volledig open, maar alleen voor kinderen”... Uitspraken die niet in de persconferentie van afgelopen dinsdag gezegd zijn, maar wel de creatieve waarheid van ondernemers verwoorden, die hun bedrijf kost wat kost open willen stellen. Wat de gevolgen ook zijn….

Aan de andere kant heeft Rutte gezegd dat het speciaal onderwijs weer volledig open kan. Hij vergeet dat juist het speciaal onderwijs veelvuldig gebruik moet maken van desinfecterende middelen en handschoenen. Bedrijven die deze artikelen leveren, zijn volledig uitverkocht en kan hier dus niet in voorzien richting het speciaal onderwijs.
Daarbij komt dat leraren laagdrempelig getest kunnen worden, dit geldt niet voor conciërges, maatschappelijk werkers en ander ondersteunend personeel.
De leraren, kinderen, maar ook conciërges en ander ondersteunend personeel worden dus zonder dat ze het willen blootgesteld aan het virus, want beschermende, desinfecterende middelen of testen zijn niet beschikbaar voor iedereen.

Als laatste wil ik de aandacht even leggen op de gemeenteraad van Arnhem. Die heeft gisterenavond fysiek bij elkaar gezeten, omdat gesproken moest worden over de gemeentelijke financiën. Een viertal partijen zag dat, ondanks de herhaaldelijke oproep van burgemeester Marcouch niet zitten en zijn op basis van gezondheidsoverwegingen niet op komen dagen.
Ik ben van mening dat juist de overheid en de gemeenteraad moet laten zien dat fysiek bij elkaar komen uit den boze is. Even voor de beeldvorming we praten hierover een groep van totaal 39(!) personen in 1 ruimte! Hier wordt de plank toch volledig misgeslagen, terwijl er zoveel goede oplossingen zijn om het digitaal te doen.

Ik maak me zorgen over de uitblijvende echte daling van het aantal corona-besmettingen, nog meer als voor de persconferentie van afgelopen dinsdag. Zeker omdat onze minister-president gisteren in het Algemeen Dagblad zei dat: “hij nu al angstig is dat het aantal corona patiënten in Nederland zal stijgen door de heropening van de basisscholen op 11 mei.” Ook wees hij naar Singapore, waar het aantal coronagevallen hard is gestegen nadat de maatregelen in het land werden versoepeld.

Ik begrijp de tweestrijd waar ondernemers in zitten. Ook begrijp ik dat ik dat het voor gemeenteraadsleden best een beetje spannend kan zijn om mee te moeten doen aan de digitale samenleving.
Ik begrijp het, maar laten we samen de 1,5 meter handhaven, alleen naar buiten gaan als het nodig is en ons gezonde verstand blijven gebruiken. Alleen dan kunnen we straks onze dierbaren weer veilig in onze armen sluiten.

Mathieu Maanders

Visserlaan 9
6921 WZ Duiven


mail@duivenonline.nl

DuivenOnline is een platform om mensen met elkaar in contact te brengen. Het is ontwikkeld door Happy Hippo Websites (onderdeel van Walraven WebWerk).

Deze website is nog in ontwikkeling. Gaat er iets niet goed of ziet u wat raars meld het ons, dan kunnen we er naar kijken.

Top