Zo’n 10 jaar geleden werd het stationsgebied in Duiven vernieuwd. Het werd het eerste “Shared Space” - gebied van Duiven. Een gebied waar iedere gebruiker op een gelijkwaardige manier met elkaar om dient te gaan. Kunst hoort bij een nieuw plein. Een leeuw aan de noordzijde van de spoorlijn en een hertje aan de zuidzijde met de naam: “Mama, ik zie een leeuw” sieren het plein vanaf 2011.
De leeuw. Hij is een wachter, die je uitnodigend ontvangt als je aankomt en je nakijkt als je vertrekt.
Iedereen weet dat je bij een echte leeuw altijd moet opletten. Het beeld straalt dit ook uit. Zijn klauwen zijn zichtbaar en zijn staart staat omhoog gericht als teken van opmerkzaamheid. “Gevaar en opmerkzaamheid” passen goed bij het gebied waar in het beeld staat. Maar ook met de wereldwijde pandemie, waar we middenin zitten, loert nog steeds overal het gevaar op besmetting en moeten we opmerkzaam blijven om afstand te houden en ons niet te laten verleiden om dat te doen waar we naar snakken. De lichamelijke aantrekkingskracht is groot en iedereen verlangd naar die simpele dingen, de knuffel of gewoon het schudden van handen.
Als de muren thuis weer op me afkomen en ik doelbewust, rust zoekend naar buiten ga stop ik altijd even bij de leeuw. Corona of niet op het stationsplein is altijd beweging en deze beweging van (noodzakelijke) reizigers, fietsen, auto’s en treinen zorgt er voor dat ik mijn gedachten kan laten gaan over alles wat er het afgelopen jaar is gebeurd, over de uitdagingen die nog voor ons staan en vooral wat welke rol ik daarin wil en kan spelen.
En dan is daar natuurlijk ook nog het hertje aan de andere kant van de spoorlijn. In het zicht van de leeuw zit hij waakzaam, nieuwsgierig maar ook ontspannen te kijken wat er op hem heen gebeurd.
Voor mij staat de leeuw voor de tijd van nu, waarin we oplettend en waakzaam moeten zijn en blijven Het hertje staat voor de, hopelijk nabije, toekomst waarin we met elkaar nieuwsgierig kunnen ontdekken wat het nieuwe normaal inhoudt en welke lessen we getrokken we hebben uit deze coronatijd. Ik wens dat de saamhorigheid die dit kunstobject uitstraalt de basis zal zijn waarop we de nieuwe samenleving met elkaar op gaan bouwen.