De Digitale Duivense Gemeenteraad

Bijna 800.000 Nederlanders waren in 2019 (cijfers 2019 van het Centraal Bureau van de Statistiek nog nooit op internet geweest. Hoe moeilijk zal deze intelligente lockdown voor hen zijn, waarin we met z’n allen leven via internet, computers en mobiele telefoons omdat dit de veiligste weg van communiceren is.

Dat deze groep ook in mijn woonplaats groter was, als dat ik ooit voor mogelijk had gehouden, merkte ik toen ik Duiven Online lanceerde. Ik kwam in contact met familieleden van mensen die juist nu in deze nieuwe digitale samenleving vereenzaamden, de weg naar de samenleving kwijt raakte en zich schaamde voor hun gebrek aan digitale kennis. Deze mensen snakte naar contact, snakte naar hulp om ook digitaal te kunnen communiceren. De afgelopen weken heb ik met vele van hen gesproken, hen in contact gebracht met mensen die een helpende hand op afstand konden bieden en kan ik zeggen dat er in Duiven weer een aantal mensen mee kunnen doen in deze nieuwe samenleving.

Maar ook in mijn wereld waarin ik politiek actief ben, merk ik dat er veel mensen zijn die nog nooit kennis gemaakt hebben met videobellen, livestreams en webcams. Laat staan actief deelnemen aan een digitale video-vergadering. Omdat een gemeenteraad bij elkaar moet kunnen komen om met elkaar te praten over de toekomst van de gemeente en moeten kunnen discussiëren over de plannen die uitgevoerd moeten worden. Fysiek bij elkaar komen is niet mogelijk, dus moet dit digitaal. En dan komen de problemen bovendrijven.

De digitale helpdesk van de gemeenteraad vertoonde direct scheuren. De kennis van de mogelijkheden rondom digitaal vergaderen was niet beschikbaar. De helpdesk had dringend zelf hulp nodig. Zonder u te vermoeien met alles wat goed en niet zo goed ging in dit proces, zal ik zeggen dat na bijna een maand oefenen, aanstaande woensdagavond 6 mei 2020 de gemeenteraad van de gemeente Duiven voor het eerst digitaal zal vergaderen. Omdat de agenda van deze eerste vergadering “alleen” bestaat uit mededelingen van het college en de lijst ingekomen stukken, ben ik gevraagd om voorzitter te zijn van deze vergadering. Een hele eer om juist deze vergadering te mogen leiden, die ook nog eens via livestream te volgen is via ​http://www.twitch.tv/gemeenteraadduiven

20 raadsleden, 11 fractieassistenten, 4 wethouders, 1 burgemeester, 1 griffier, 1 voorzitter en dat allemaal in 1 vergadering. Ik heb er zin in. Kijkt u mee?

Visserlaan 9
6921 WZ Duiven


mail@duivenonline.nl

DuivenOnline is een platform om mensen met elkaar in contact te brengen. Het is ontwikkeld door Happy Hippo Websites (onderdeel van Walraven WebWerk).

Deze website is nog in ontwikkeling. Gaat er iets niet goed of ziet u wat raars meld het ons, dan kunnen we er naar kijken.

Top