Blijf positief!

Ik leef mijn hele leven al met de gevolgen van een progressieve spierziekte. Ok, de afgelopen jaren ben ik fors achteruit gegaan, maar ik heb daar wel een prachtige zwart / oranje Permobil F5 (de Aston Martin onder de elektrische rolstoelen) voor terug gekregen...

Wanneer ik met de trein reis zit ik met mijn neus dichtbij het toilet, plaatsnemen in de coupé zit er niet in. Je reist als rolstoeler altijd 3e klasse, maar wie kan zeggen dat hij altijd iemand gratis mee mag nemen op reis en dat bij vertraging de volgende trein op hem wacht...

Dit soort “elk nadeel heeft zijn voordeel”-gedachten beschrijven goed hoe ik in het leven sta. Er is altijd iets positiefs te vinden in iedere situatie. Maar toch merk ik dat deze weken van isolatie een negatieve invloed op me hebben. Een negativiteit die ik soms moeilijk kan doorbreken.
Ik kijk echt niet iedere keer naar het nieuws, ik neem de dagelijkse cijfers van het RIVM voor kennisgeving aan, ik probeer mijn frustratie van me af te schrijven, maar toch wordt ik soms overmand door een gevoel van verslagenheid en angst.

Ik heb een aantal special friends. Mensen die mij dierbaar zijn, aan mensen wie ik mijn angst durf te tonen, durf te laten zien hoe ik me voel. Zij zien blind wat er in mijn hoofd omgaat, achter die eeuwige glimlach. Ook heb ik een bijzondere band met een aantal van mijn specialisten, die ik kan bellen als het even niet lukt of als ik hulp kan gebruiken.
Vanmiddag heb ik met haar gesproken over mijn gevoelens, zij gaf me een aantal tips die ik graag met jullie wil delen. Wellicht helpt het zo nog meer mensen…

Het wordt tijd om de liefdevolle balans terug te vinden zonder de ernst van de situatie weg te wuiven. Deze stappen om de balans te herstellen kunnen zorgen voor meer lucht, licht en liefde in deze onzekere periode.

1. Doe wat je kunt – laat de rest los
Wat kun je doen? Verrassend weinig. Dat is een vloek en een zegen. Wanneer de wereld om ons heen destabiliseert willen we graag stappen zetten om de balans te herstellen en een gevoel van controle te ervaren. Maar we moeten accepteren dat dit simpelweg niet mogelijk is. De enige stappen die we kunnen zetten, zijn de stappen die ons worden voorgeschreven door het RIVM.

2. Besef dat ook deze crisis tijdelijk is
Alles gaat voorbij. Ook deze crisis. Er komt een tijd dat je weer naar buiten kunt, met beschermingsmiddelen dat wel. Maar ook voor jou is op termijn een bezoek aan de horeca, de kapper, de bioscoop gewoon weer mogelijk. Dit is tijdelijk.

Het is goed om jezelf hier regelmatig aan te herinneren, want een angstig brein maakt zaken al snel groter dan ze daadwerkelijk zijn. Niemand zit te wachten op deze situatie – maar het is wat het is. We volgen de voorschriften en uiteindelijk zal de situatie veranderen.

3. Richt je op kleine, positieve stappen
Er is altijd iets wat je kunt doen om de situatie beter te maken of op zijn minst minder ellendig. In tijden van crisis ontstaan ook nieuwe kansen voor bezigheden waar je normaal minder tijd voor had of nam. Zet je in voor mensen die je hulp kunnen gebruiken. Vind een manier om juist hen in deze moeilijke tijd te ondersteunen.

4. Weet dat je niet alleen staat
Je hebt vrienden, goede vrienden waar je op kunt bouwen. Zoek digitaal contact. Een knuffel is onmogelijk, maar videobellen of elkaar op afstand opzoeken is mogelijk. We hebben allemaal dezelfde gevoelens van onzekerheid. Steun elkaar en omarm elkaar op afstand. Samen sta je sterker! Onthoud dat we samen in deze situatie zitten - we delen als mensheid een uniek moment van eenheid.

5. Kies voor liefde
We hebben meer dan ooit de mogelijkheid om te kiezen voor liefde, waar zoveel mensen kiezen voor angst. Meer angst brengt ons in een neerwaartse spiraal van paniek. Meer liefde brengt ons in een opwaartse spiraal van positieve acties, compassie en hoop.

Kiezen voor liefde vereist moed, openheid, kwetsbaarheid en geduld. Dat is niet altijd eenvoudig – maar het is mijn missie om hier steeds beter in te worden en meer mensen te helpen hetzelfde te doen. Ik hoop dat je met me meedoet. Niet alleen tijdens deze crisis – maar juist ook wanneer het ergste achter ons ligt. Zorg goed voor jezelf, zorg goed voor elkaar en houd je hoofd koel.

En ja – blijf je handen wassen. 💛

Visserlaan 9
6921 WZ Duiven


mail@duivenonline.nl

DuivenOnline is een platform om mensen met elkaar in contact te brengen. Het is ontwikkeld door Happy Hippo Websites (onderdeel van Walraven WebWerk).

Deze website is nog in ontwikkeling. Gaat er iets niet goed of ziet u wat raars meld het ons, dan kunnen we er naar kijken.

Gebruikersmenu

Top