Luistertip #01: De Niemanders – De Niemanders

De schets voor het album ‘De Niemanders’ is gemaakt met een gitaar, een kladblok en in  gesprek met gedetineerden in verschillende gevangenissen in Nederland. Het eindresultaat is een gevarieerd album, waarvan het verhaal zich niet in een keer laat doorgronden en waarop, net als in het echte leven, het onaangekondigde je grijpt.

Dit is het leven dat ze mij hebben gegeven
En dit is het leven wat ik er allemaal van gemaakt heb.
                - ‘Foute Shit’

De Niemanders zijn Rocco Ostermann en Wout Kemkens, twee muzikanten die zich al sinds jaar en dag compromisloos door de alternatieve rockscene van Nederland bewegen. Zij hebben het experiment nooit geschuwd en op dit album pakt dat, voor wie zich er voor openstelt, goed uit. Of dat nu het instrumentale ‘Skycrasher’ is, de klagende ‘Ballade van het Zwarte Schaap’, of het levensverhaal van ‘Joe’. Elk nummer staat op zich, maar is ook onderdeel van het geheel.

Het meest commerciële nummer op het album is ‘Foute Shit’, waarop de beste rap van Ostermann wordt gecombineerd met het door zangeres Lienke Iburg gezongen mantra ‘Je bent toch zo’n grote boy’.

De muziek dwingt en overdonderd soms, maar geeft telkens voldoende ruimte om met het verhaal mee te gaan. De 14 nummers zijn of in het Nederlands en of in het Engels gezongen, waarbij ik persoonlijk vind dat de Nederlandse nummers net iets meer tot de verbeelding spreken, zoals in het bluesy  ‘De Blauwe Zak’.

Een onbeschreven blad, dat zal ik nooit, nooit meer zijn
Maar ik moet er vanaf, van al dat venijn.
                - ‘De Blauwe Zak’

De album-presentatie van de plaat is in verband met de maatregelen rond corona (voorlopig) uitgesteld tot 17 september 2020 in Luxor Live.

 

Visserlaan 9
6921 WZ Duiven


mail@duivenonline.nl

DuivenOnline is een platform om mensen met elkaar in contact te brengen. Het is ontwikkeld door Happy Hippo Websites (onderdeel van Walraven WebWerk).

Deze website is nog in ontwikkeling. Gaat er iets niet goed of ziet u wat raars meld het ons, dan kunnen we er naar kijken.

Gebruikersmenu

Top